CORONAVIRUS inddæmmes i VIETNAM

22. februar 202013. februar blev kommunen Son Loi sat i karantæne som følge af flere tilfælde af smitte med coronavirus i området. Samtidig tog de vietnamesiske myndigheder en række andre initiativer for at stoppe smitten, som i stigende grad sneg sig ind på landet. Noget tyder dog på at smitten er blevet inddæmmet.

Af Jonas WS Andersen

Son Loi er det første område uden for Kina som er blevet aflukket for omverdenen som følge af Coronaviruset. Kommunen er hjemsted for Honda- og Toyotafabrikker, og flere medarbejdere er netop hjemvendt fra den kinesiske Wuhan-provins efter at have tilbragt det vietnamesiske/kinesiske nytår i virusets kinesiske epicenter. Dermed er isolationen af Son Loi også et symbol på den sårbare situation Vietnam står i, når det gælder smitte fra Kina.


Således fortæller Reuters at Vietnams arbejdsministerium anslår at 7.600 kinesiske gæstearbejdere har være i Kina i forbindelse med nytåret og nu er tilbage i Vietnam. Af disse bliver 5.112 tæt overvåget af sundhedsmyndighederne. Desuden har Vietnam suspenderet alle flyruter til og fra Kina ligesom landegrænsen til Kina har været helt lukket. Der er dog nu meldinger om at enkelte grænseovergange er blevet genåbnet.


16 smittede men ingen nye tilfælde

I alt har der været 16 bekræftede tilfælde af corona-smittede i Vietnam, men de 15 ser nu ud til være kommet sig og indtil videre er der ingen meldinger om dødsfald. Udover tilfældene i Son Loi-kommunen, kun ca. 40 km fra Hanoi, blev der konstateret tilfælde i byerne Nha Trang, Ho Chi Minh City og Thanh Hoa. Der er ikke konstateret nye tilfælde af smitte i Vietnam siden den 13. februar.


Ifølge Vietnam.travel er skolerne i 63 provinser fortsat lukkede, ligesom festivaler landet over er blevet aflyst.


DVF holder frivillige hjemme

Dansk Vietnamesisk Forenings arbejde er også påvirket af Corona-epidemien. Formanden for vores Hospitalsindsamling, Annette Winther, skulle have været i Bao Loc for at undervise i engelsk, men har aflyst rejsen efter opfordring fra vores vietnamesisk samarbejdspartner, som fortæller at skolerne i Bao Loc er lukkede, og at alle opfordres til at holde sig hjemme.


Ligeledes skulle Elisabeth Riber Christensen have undervist studerende på universitetet i Thai Nguyen i forbindelse med DVFs seksualvejledningsprojekt. Denne rejse er også aflyst idet Thai Nguyen ligger kun ca. 20 km fra karantæneramte Son Loi. Hvilke konsekvenser epidemien får for projektets fremdrift er endnu for tidligt at sige.Støt vietnam ajoursamt DVFs humanitære arbejde for kun kr. 275/år (200 kr. for studerende/pensionister)