17. maj 2020

Ikke et øje at se i gaderneKenneth Egebjerg Rasmussen driver rejsebureauet Vietnam-rejser. Han har de sidste fire år boet i Hội An i det centrale Vietnam. Kenneth er gift med vietnamesiske Thị Thảo, der også arbejder for Vietnam-rejser. De har to børn på henholdsvis seks år og seksten måneder.

Af Morten Rasmussen

Redaktionen har talt med Kenneth og Thảo i Hội An, der fortæller hvordan de oplever et corona-kriseramt Vietnam.


Der er ikke et øje at se i gaderne. Officielt må man ikke gå ud – slet ikke for f.eks. at løbe en tur, og der bliver udstedt bøder for at overtræde forbuddet. Det er kun tilladt at forlade hjemmet, hvis man skal købe fødeva-rer, gå på apoteket eller på hospitalet.


Corona-smitten er kommet til landet fra turister og fra udlandsvietnamesere på besøg. Der blev erklæret lockdown den 1. april med udgangsforbud osv. Indtil nu har der kun været lidt over 200 tilfælde og ingen dødsfald. Og kan man stole på de tal? Ja, det kan man formentlig, for med udbredelsen af Facebook ville det ikke kunne lade sig gøre at holde dødsfald hemmelige.


Ændret hverdag for alle

Skoler og universiteter giver online-undervisning, men det er et problem at kun få har en smartphone eller adgang til wi-fi. Skolerne er lukket, indtil videre til juni. Vi kan ikke gøre forretninger. Højsæsonen for rejseaktiviteter er fra marts til juli, men corona-krisen har øde-lagt sæsonen. Vi har en dansk medarbejder, der skulle være stoppet til november, men som i stedet kom-mer til at stoppe allerede i næste måned. De andre medarbejdere går ned på 25% løn. Vi lever for tiden af vores opsparing. Det hjælper dog, at der, uvidst af hvilken grund, har været færre forudbestillinger op til sæsonen – dermed har vi færre penge ude at svømme til hotelbookinger o.l., end vi normalt ville have haft.


Hjælpepakker

Regeringen har oprettet en hjælpepakke, der gælder til og med juni til støtte for folk og små virksomheder, der er ramt af krisen. Krigsveteraner vil få 500.000 Dong (ca. 145 kr.) pr. måned, fattige husstande kan få 250.000 Dong pr. måned, selvstændige forretningsdrivende med en omsætning på under 100 mio. Dong (knap 30.000 kr.) kan få 1 mio. Dong pr. måned. (Til sammenligning kan nævnes at den gennemsnitlige månedsløn i byområder er ca. 7 mio. Dong, ca. 2000 kr., red.). Det er ikke klart om vi kan få andel i støtten.
Støt vietnam ajoursamt DVFs humanitære arbejde for kun kr. 275/år (200 kr. for studerende/pensionister)